badanych przedsiębiorstw jest początkujących w zakresie automatyzacji procesów, co oznacza że opiera je głównie na pracy ludzkiej i nie korzysta z systemów automatycznego transportu oraz robotów mobilnych.
badanych firm w pełni wykorzystuje możliwośći sytemu MES (Manufacturing Execution System) - rozwiazani do optymalizacji zarządzania procesami produkcyjnymi.
nie używa w ogóle narzędzi cyfrowych do optymalizacji efektywności energetycznej, czyli minimalizacji wpływu firmy na środowisko w ramach inicjatyw ESG (environmental, social and governance).
Wybór branży towarów szybkozbywalnych, w której szczególne znaczenie ma produkcja spożywcza został dokonany po analizie wartości produkcji sprzedanej w całej sekcji przetwórstwa przemysłowego. Zidentyfikowanie wpływu nowoczesnych technologii na osiągane wyniki finansowe może znacząco wpłynąć na konkurencyjność firm w tej branży, a także na konkurencyjność polskiego sektora przetwórstwa przemysłowego.
W trakcie prac nad strategiami transformacji 4.0 słyszymy bardzo często, że zarządy firm chcą wiedzieć, jaki jest rzeczywisty wpływ technologii na wyniki finansowe. Cieszymy się, że wspólnie z zespołem naukowym Akademii Leona Koźmińskiego i partnerami byliśmy w stanie opracować metodologię i przeprowadzić analizę, która wprost odpowiada na to pytanie.
Firmie ASTOR i Akademii Leona Koźmińskiego udało się zaprojektować i przeprowadzić badania, korzystając z zasobów i umiejętności każdej z nich. To dobry przykład współpracy nauki i praktyki. Po drugie, opracowana metodologia badań zaawansowania technologicznego może zostać z powodzeniem zastosowana w badaniach innych branż, zarówno w Polsce, jak i za granicą.