Roboty przemysłowe
do układania i przenoszenia
produktów spożywczych

Zaufali nam:

Wzrostu wydajności -
deklaracja klienta*

Dostarczonych robotów
w branży spożywczej

Paletyzacja - najpopularniejsze zrobotyzowane rozwiązanie w Polsce

Specjalizujemy się w obsłudze branży spożywczej:

Dostarczyliśmy roboty do aplikacji z następującymi produktami spożywczymi i napojami:

  • solą spożywczą
  • piwem
  • sokami owocowymi
  • wyrobami mleczarskimi
  • cukrem
  • wodą butelkową
  • batonikami
  • mrożonkami
  • czekoladkami
  • ciastami

Dowiedz się więcej o innych referencjach w branży spożywczej:

Zwiększenie wydajności procesu depaletyzacji o 40%

Firma Tymbark łączy wieloletnią tradycję z nowoczesną technologią, inwestując w robotyzację. Dostarczono prototypowe rozwiązanie do miksowanej paletyzacji napojów o trzech różnych smakach, bazujące na robocie Kawasaki Robotics. Aplikację obsługuje tylko jeden operator, który umieszcza pełne palety w boksach i odbiera puste. Robot pracuje na dwie strefy. Podczas depaletyzacji w jednej strefie, operator przygotowuje palety w drugiej strefie. Robot, dzięki zastosowaniu systemu wizyjnego, odpornego na zmiany źródeł światła, skanuje każdą warstwę z każdej palety, gromadząc informacje o położeniu poszczególnych zgrzewek.

Zwiększenie ilości zapakowanych worków do 80 szt./minutę

Maszyna pakująca umieszcza worki na przenośniku, który transportuje je do mobilnej celi. Gdy produkt dociera do systemu wizyjnego, kamera robi zdjęcie. Następnie system wizyjny przekazuje te dane do pierwszego robota. Robot wykorzystuje je do określenia pozycji i serii punktów pobierania dla każdego worka. Równocześnie operatorzy umieszczają pudełka na dodatkowym przenośniku pod robotami. Roboty pobierają każdy worek i umieszczają go w znajdującym się poniżej pudełku. Roboty Kawasaki Robotics są w stanie zapakować do 80 worków na minutę. System pozwala klientowi na przesunięcie 2-3 pracowników na każdej zmianie do pracy na innych stanowiskach.

Zwiększenie precyzji układania worków na palecie

Inwestycja w zrobotyzowaną paletyzację podyktowana była przede wszystkim koniecznością dopasowania wydajności pakowania do mocy przetwórczej linii produkcyjnej oraz uzyskania większej precyzji przy układaniu worków na palecie. Ważnym aspektem było odciążenie pracowników od ciężkiej i monotonnej pracy. Obecnie linię obsługuje 1 pracownik, który nadzoruje proces pakowania i paletyzacji. - Jolanta Lipiszko, Kierownik Zmiany Produkcji w MSM w Mońkach

Wzrost wydajności paletyzacji do ponad 800 szt./godzinę

Robot do paletyzacji Kawasaki Robotics ma za zadanie precyzyjnie układać worki na palecie. Konstrukcja chwytaka pozwala na pobranie jednocześnie dwóch elementów oraz ogranicza ich deformację podczas przenoszenia. Rozwiązanie to również zawiera dynamiczną wagę, która zapewnia ważenie opakowań w ruchu i ich klasyfikację pod względem prawidłowości napełniania. Robot został wyposażony w odpowiednio zaprojektowaną specjalistyczny chwytak. Jest on przeznaczony do precyzyjnego układania worków z dużą wydajnością – ponad 800 worków na godzinę (jest to średnia wydajność eksploatacyjna, uwzględniająca pełny cykl paletyzacji).

Dwa roboty jednocześnie pracują z 3 rodzajami opakowań

Drugi najstarszy chorwacki browar – Pivovara Daruvar produkuje tradycyjne i kraftowe piwa sprzedawane w butelkach i puszkach. Stanowisko składa się z dwóch robotów Kawasaki Robotics, które mają za zadanie paletyzować i depaletyzować trzy rodzaje opakowań: CAN, PET i GLASS. Roboty wyposażone są w specjalnie zaprojektowane chwytaki, które pozwalają na jednoczesną pracę z trzema detalami bez konieczności ich wymiany. Paletyzacja puszek w pakietach 6x4 i 3x2 z linii wykonywana jest z wydajnością 15 000 szt./h. W ciągu 1 godziny pracy robot depaletyzuje 20.000 skrzynek z pustymi butelkami zwrotnymi lub paletyzuje skrzynki z pełnymi butelkami zwrotnymi w takiej samej ilości. Paletyzacja butelek PET w pakietach 3x2 z linii wykonywana jest z wydajnością 3 000 szt./godzinę.

Skrócenie czasu cyklu

Firma Allos produkuje bogaty asortyment zdrowej żywności m.in. batoniki z dodatkiem owoców, ziarnen zbóż lub czekolady. Robot Kawasaki Robotics, po otrzymaniu informacji o położeniu batonika oraz po potwierdzeniu, że spełnia on wymagania jakościowe, pobiera batonik z jednego taśmociągu i układa na drugim. Po tej operacji produkty batoniki ułożone są według docelowego schematu umożliwiającego ich zapakowanie. Zastosowany w rozwiązaniu robot Kawasaki Robotics uzyskuje ekstremalnie krótkie cykle pracy: przy obsługiwanej wadze 1 kg – 0,27 sekundy, a przy 3 kg – 0,45 sekundy. Robot może być myty wodą oraz przemysłowymi środkami czystości, posiada dodatkowe uszczelnienia oraz specjalne smary, dzięki czemu idealnie nadaje się do pracy w branży spożywczej.

Zwiększenie wydajności procesu paletyzacji o 30%

Teraz pracownikom została powierzona mniej obciążająca praca, jaką jest sortowanie cebuli oraz utrzymanie czystości w zakładzie. Robotyzacja linii produkcyjnej spowodowała dwukrotny wzrost produktywności: z 1200 ton zamrożonej cebuli paletyzowanej miesięcznie do 2500 ton - Barbara Wegenke, Prezes Frost

Rozwiązanie problemu z dostępnością pracowników

Firma Fraser Valley Packers Inc. zajmuje się przetwarzaniem, mrożeniem i dystrybucją borówek, malin i jeżyn. Robot pobiera z taśmociągu kartony z owocami i układa je na palecie wg schematu. Dedykowany chwytak jednorazowo może chwycić i przenieść jeden karton o wadze około 14 kg. W ciągu 1 minuty robot przenosi 5 kartonów, w ciągu godziny – 300 kartonów. Robot jest w stanie pracować na 2-3 zmiany w zależności od zapotrzebowania.

Zapewnienie stałej jakości wykonania dekoracji na ciastach

Duża angielska piekarnia produkuje dekorowane ciasta, nanosząc na ich wierzch lukrowane napisy dekoracyjne. Robot EPSON typu SCARA wyposażony jest w zawór wykonany ze stali nierdzewnej ze specjalną uszczelnioną końcówką. Ciasta podawane są do robota EPSON za pomocą przenośnika. Prosty system pozycjonowania optycznego umożliwia dostarczanie ciast do robota w powtarzalnej pozycji. Plik CAD z kształtem dekoracji jest przesyłany do robota. Ponieważ poszczególne ciasta mogą mieć różną wysokość, dalmierz laserowy informuje robota o wysokości każdego wypieku w momencie wprowadzania go do celi.

Pobierz

Zainteresowały Cię referencje z branży spożywczej?
Pobierz najnowszą broszurę w pdf.

Działamy na terenie całego kraju

ASTOR Wschód (Warszawa)
22 569 56 50
wschod@astor.com.pl


ASTOR Katowice
32 355 95 90
katowice@astor.com.pl



ASTOR Kraków
12 428 63 60
krakow@astor.com.pl


ASTOR Centrala
12 428 63 00
info@astor.com.pl


ASTOR Robotics Center
12 428 63 06
arc@astor.com.pl
ASTOR (Wschód) Gdańsk
22 569 56 50
wschod@astor.com.pl


ASTOR Zachód (Szczecin)
91 578 82 80
zachod@astor.com.pl



ASTOR Zachód (Poznań)
61 871 88 00
zachod@astor.com.pl


ASTOR Zachód (Wrocław)
71 332 94 80
zachod@astor.com.pl
ASTOR Wschód (Warszawa)
22 569 56 50
wschod@astor.com.pl
ASTOR Katowice
32 355 95 90
katowice@astor.com.pl
ASTOR Kraków
12 428 63 60
krakow@astor.com.pl
ASTOR Centrala
12 428 63 00
info@astor.com.pl
ASTOR Robotics Center
12 428 63 06
arc@astor.com.pl
ASTOR Wschód (Gdańsk)
22 569 56 50
wschod@astor.com.pl
ASTOR Zachód (Szczecin)
91 578 82 80
zachod@astor.com.pl
ASTOR Zachód (Poznań)
61 871 88 00
zachod@astor.com.pl
ASTOR Zachód (Wrocław)
71 332 94 80
zachod@astor.com.pl
Odwiedź nas i zobacz showroom
w ASTOR Robotics Center:

ul. Wrobela 3
30-798 Kraków


Zobacz film o ASTOR Robotics Center »

Skontaktuj się z nami. Wspólnie znajdziemy najlepsze rozwiązanie.

Wojciech Trojniar

Menedżer ds. robotyzacji

tel. 691 700 212
E-mail: wojciech.trojniar@astor.com.pl

Formularz kontaktowy

Napisz do nas - odpowiemy w ciągu 24h

*wymagane

Imię i nazwisko:*

Adres e-mail:*

Numer telefonu:*

Komentarz:*

Twoje dane osobowe udostępnione w formularzu będą przetwarzane przed Grupę ASTOR zgodnie z zasadami.

Kontakt

12 428 63 00
PL EN